Katon huolto

Katon kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti parhaan mahdollisen toimivuuden ja pitkän käyttöiän varmistamiseksi. Sadevesi riittää yleensä pitämään katon pinnan puhtaana, mutta katolle ja ränneihin pudonneet lehdet, risut ja muut roskat eivät kuitenkaan aina huuhtoudu sadeveden mukana. Siksi katto kannattaakin tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti. Vesikatto ja sadevesijärjestelmät pitää myös puhdistaa vuosittain.

Lumen poisto

Lumi ei yleensä kerry maalatulle katolle eikä aiheuta katon rakenteellista ylikuormittumista. Mikäli joudut poistamaan lunta, etene varovaisesti pintaa vaurioittamatta ja jätä katolle vähintään 10 cm lunta suojakerrokseksi.

Lataa katon huolto-ohje

Katon vuosihuolto

Irrallisia elementtejä

Silmämääräinen tarkastus

Maalipinnan visuaalinen tarkastus on hyvä tehdä kerran vuodessa yleistarkastuksena. Tarkempi pinnan katselmus tulee tehdä takuuaikana 5 vuoden välein. Silloin maalipinta tulee tarkastaa noin 1.5 metrin katseluetäisyydeltä. Takuuajan jälkeen pinta tulee tarkastaa joka toinen vuosi samoin 1.5 metrin katseluetäisyydeltä.

Katon puhtaus

Tarkista katon puhtaus. Roskat ja lika aiheuttavat korroosiovaaraa pitäessään levyn pinnan kosteana. Likainen katto on
myös ulkonäköhaitta.

Kiinnikkeiden kunto

Tarkista kiinnikkeiden kunto ja kiinnitys. Vaurioituneet tai osin irralliset kiinnikkeet aiheuttavat vuotoa, puun lahovaurioita ja korroosiovaaraa. Jos kiinnitys on vaurioitunut, vaihda paksumpi kiinnike ja/tai uusi ruode.

Maalipinnoitteen kunto

Tarkista pinnoitteen kunto. Muista tarkistaa myös jiirit ja räystään reunat. Maalin irtoaminen, epätasainen haalistuminen, liituuntuminen ja säröily sekä paikalliset naarmut ovat merkki pinnoitteen korjaustarpeesta. Noudata tämän ohjeen maalausohjeita pinnoitteen kunnostamiseksi.

Sadevesijärjestelmät

Sadevesijärjestelmät suositellaan puhdistettavan vuosittain. Tukkeutuneet, roskaiset ja likaantuneet sadevesijärjestelmät aiheuttavat jäätymis- ja kosteusvaurioita sekä korroosio-ongelmia. Poista mahdolliset tukkeumat ja roskat, huuhtele ja tarvittaessa pese koko järjestelmä. Korjaa mahdolliset vauriot.

Lataa katon huolto-ohje

Katon puhdistus

Lehtiä

Likaiset tai tahraantuneet kohdat pestään pehmeällä harjalla ja vedellä. Voit käyttää myös painepesuria (< 50 bar). Pinttyneen lian voi pestä maalattujen pintojen puhdistukseen tarkoitetulla pesuaineella.

Noudata pesuaineen valmistajan käyttöohjeita ja varmista tuotteiden soveltuvuus tarvittaessa valmistajalta.

Yksittäiset tahrat voi hangata pois mineraalitärpättiin kostutetulla liinalla. Huuhtele maalipinnoite ylhäältä alaspäin ja varmista, että pesuaine huuhtoutuu kokonaan. Huuhtele sadevesijärjestelmät lopuksi vedellä.

Lataa katon huolto-ohje

Katon maalaus

Paikkamaalaus ja räystäsreunojen huolto

Pinnoitteeseen syntyneet vauriot tulee aina korjata mahdollisimman pian. Maalaukseen on käytettävä maalipinnoitteiden korjaukseen soveltuvia maaleja. Spray-maaleja ei saa käyttää. Naarmukohdat paikataan mahdollisimman pienellä siveltimellä. Jos vaurio ulottuu vain pohjamaaliin asti, riittää yksi maalauskerta. Naarmun ulottuessa koko maalipinnoitteen läpi sinkkiin saakka on suositeltua maalata toiseen kertaan ensimmäisen kerroksen kuivumisen jälkeen.

Joidenkin loivien kattoprofiilien räystäillä saattaa ilmetä joskus ns. räystäskorroosiota, jossa leikkausreuna alkaa ruostua. Ilmiö voidaan ehkäistä maalaamalla räystään leikkausreunat katteen asennuksen yhteydessä. Erityisesti merenrantaolosuhteissa tällainen maalaus on suositeltavaa.

Maalipinnoitteen uudelleenmaalaus

Uudelleenmaalauksen yleisimpiä syitä ovat maalipinnan merkittävä värisävyn ja kiillon muutos. Muutoksiin vaikuttavat eniten ilman epäpuhtaudet sekä auringon UV- ja lämpösäteily. Huoltomaalaus voidaan suorittaa, jos pinnoitteen tartunta alustaan on hyvä ja paikallisia vaurioita ei ole. Jos pinnoitteessa on merkittäviä paikallisia vaurioita tai maalipinnoite on epätasaisesti haalistunut, on syytä ottaa yhteys maalausalan asiantuntijaan huollon suunnittelemiseksi.

Tarkkaa ajankohtaa huoltomaalaukselle on vaikea antaa, koska maalipinnan kestävyyteen vaikuttavat useat seikat. Näitä ovat maalipinnoitteen tyyppi ja väri, ilmastolliset olosuhteet, kaltevuus, rakennustapa, asennuksen suoritus. Suurimmillaan pinnoitteeseen kohdistuva rasitus on tummilla sävyillä etelänpuoleisella lappeella.

Pinnoitteiden kestävyyksillä on eroja

Esimerkiksi Pural ja PVDF -pinnoitteilla muutokset ovat 20 vuoden jälkeenkin hyvin pieniä. Plastisol suositellaan yleensä huoltomaalattavaksi 12 – 20 vuoden kuluttua asennuksesta, polyesteri ja mattapolyesteri 15 – 20 vuoden kuluttua ja Pural ja PVDF (PVF2) 20 – 30 vuoden kuluttua. Yleissääntönä voidaan sanoa, että tummat sävyt vaativat maalausta aiemmin kuin vaaleat. Ajoissa huoltomaalatulla teräskatolla voidaan saavuttaa erittäin pitkä kestoikä (jopa yli 50 vuotta). Maalipinnoitteen suojauskyvyn loputtua teräslevyä suojaa vielä sinkkipinnoite.

Lataa katon huolto-ohje

 
Pyydä tarjous

Kerro meille mitä tarvitset niin teemme vastustamattoman tarjouksen.

Pyydä tarjous
Ruukin katot Facebookissa
Etsi asennus- ja jälleenmyyjät

Valitse Ruukin Täyden palvelun kattoremontti ja anna projekti asiantuntijoidemme osaaviin käsiin. Hoidamme kaiken aina katon kunto- ja kustannusarviosta asennukseen asti.

Löydä kattomyyjä
 

Kysy kattotohtorilta

  • Kattotohtorilta useimmin kysyttyjä kysymyksiä
  • Huolto-ohjeita
  • Asennusohjeita
  • Asennusvideoita

Tukea ja ohjeita
Ruukin Kattotohtori

Kattotohtori on apunasi kattoprojektiin, materiaalivalintoihin ja teknisiin kysymyksiin liittyen.

Kysy kattotohtorilta tai soita 020 593 1122